top of page

De roerige jaren 20

In de rust van stilte hoorde ik gedachten van mensen door elkaar zweven. Het vertrouwen dat ik binnenin voelde, werd verstoord door een sfeer van onrust. Alsof het publiek werd gesust net voor het theaterdoek naar beneden viel.

Het jaar 20 neemt een sfeer van verandering met zich mee. Hoe deze veranderingen zouden plaats nemen, wist niemand. Maar ze kwamen, elk element kwam aan de beurt. Zowel in de natuur als bij de mens. Water, aarde, vuur en lucht. Van zuurstof tekort, overstromingen, branden, tot de aarde die om hulp vroeg.

Op dit moment wordt de wereld gesust en wordt de mens verplicht om het ongebalanceerde ego los te laten en emoties toe te laten.


Hoe beschrijf jij deze periode waar we in zitten? Wat is voor jou een lockdown? Welke emoties komen er bij jou naar boven?


Ego en gevoel

Eeuwen geleden leefden de mensen vrij op deze wereld. Ze leefden met gevoel en een gebalanceerd ego. Het ego is het instinct dat mens en dier meekrijgen om op aarde te leven. Via het ego kan je vertrouwen op je gevoel en weet je vanuit jezelf wat goed voor je is. Maar wanneer het ego uit balans is, verliest het zijn verbinding met gevoel. Waardoor jouw hoofd en hart niet meer in verbinding staan. Ze gaan in strijd, wat je bij onderdrukte emoties brengt. Zo geraakt het ego uit balans.


Tussen de jaren 1920 en 2020 is de tijd verstreken en het doel van het ego werd misbegrepen. Dit bracht zowel in de vroege jaren 20 als in de huidige jaren 20 chaos met zich mee. Men leeft naar de meningen van anderen. Naar het oordeel van de maatschappij. De eenheid bij de mens vervaagt. Het gaat niet meer zo zeer over dat je iets goeds doet voor jezelf, of dat je iets goeds brengt voor de aarde. Je wordt onuitgesproken gedwongen om mee te gaan met de stroom, zonder je uniekheid hier in te laten spreken. Er wordt gefeest, gegeten, gedronken, verslavingen nemen toe, het uiterlijk wordt onnatuurlijk aangepast. Meer en meer draait het om geld en uiterlijkheden. En de mensen die wel op zichzelf vertrouwen en in zichzelf geloven, worden hierin meegesleept. Het is veel moeilijker om naar buiten te komen met jouw duurzame ideeën of iets vernieuwends waar zowel mens als natuur gelukkiger en gezonder van worden.


Het jaar 1920 bracht veel verandering voor het tijdperk van toen. Het huidige jaar 2020 brengt veranderingen voor dit tijdperk.


Is het de mensheid, de maatschappij of de natuur die ons nu vraagt om te resetten? Wat denk jij?


Orde in de chaos

Je wil graag orde in je leven. Maar na alle jaren van onderdrukking weet je niet hoe hieraan te beginnen. Ondanks het verdriet, de chaos en ziekte die deze periode met zich meebrengt, kan het nu het moment zijn voor jou. Misschien vraagt de natuur wel om jouw natuur weer naar boven te halen en te helen wat je hebt opgekropt.


Heling vraagt veel energie. Deze energie steek je misschien in je werk, je huishouden of het piekeren over geld, je relatie of jezelf.


Neem bijvoorbeeld een kast. Wanneer je deze kast op orde wil brengen, zal je eerst alles eruit halen. Het is rommelig en chaotisch, maar daardoor krijg je er zicht op en kan je weer alles netjes in de kast plaatsen.


Jij hebt voor jezelf materieel orde gebracht en dit kan jij ook emotioneel, fysiek, mentaal en energetisch. De natuur is een spiegel van de ziel. De aarde heeft zoveel chaos en vervuiling verdragen, jij hebt zoveel onderdrukking verdragen. Nu vraagt de natuur, jouw natuur om bewuster te gaan leven. Wees bewust van jezelf en verbindt je hart weer met je hoofd. Ga bewust om met jouw voeding, drinken, producten, kleding, met je medemens, fauna en flora. Wanneer je deze kleine stapjes neemt, ga je merken dat de aarde tot rust komt. De mensheid zal tot rust komen, want ieder individu voelt minder angst en onzekerheid. Er is meer vertrouwen in de persoon zelf, de aarde en de medemens.


Wil jij je verbinden met jezelf, jouw gevoel en een gebalanceerd ego? Je hebt altijd de kans. Begin klein en je zal snel merken dat jouw inzet een groot verschil maakt.


De toren van zelfinzicht

Wanneer je wordt verplicht om thuis te blijven, kan je dit accepteren. Acceptatie is moeilijk, maar brengt je zo veel verder dan strijden. Jouw gevoel zal weer stromen en allerlei emoties komen naar boven. Je kan tot op de oorzaak gaan uitzoeken wat je voelt en je hebt de kracht om deze te helen. Vraag om hulp aan een professional, wanneer dit te zwaar is. Er zijn zoveel mensen rondom je die je willen helpen en steunen. Wanneer je de stap naar acceptatie zet, opent er zich een hele nieuwe wereld voor je.


Je voelt je weer verbonden met jezelf. Jouw creativiteit gaat weer stomen en inzichten komen tot je.


Je kan dit vergelijken met het verhaal van Rapunzel. Ze zit in haar toren en kan nergens heen. Maar ze blijft op zoek naar haar geluk. Ze blijft in haar dromen en in zichzelf vertrouwen. Zo ontstaat er een rust en een eenheid met de natuur. Waardoor ze haar creativiteit kan uiten. Ze zoekt haar geluk niet buiten, maar binnenin zichzelf. Iedereen heeft deze kracht in zich.


Een periode als deze brengt veel confrontatie met zich mee, op elk vlak. Je kan in elke situatie hulp vragen, professionele hulp, hulp bij je vrienden, therapeuten of het volgen van een cursus mindfulness, etc… Jij hebt de moed en de kracht om deze confrontaties aan te gaan. Jij hebt de kracht om jouw pure, liefdevolle en zuivere geluk te vinden. En dit begint binnenin jezelf.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page