Dierenliefde uit het oog verloren
Het frisgroene gras onder mijn voeten, een helderblauwe lucht. De warmte van de zon deed mijn haren stralen. Mijn oog viel op een lieveheersbeestje. Ik haalde snel mijn potje met vergrootglas en vertelde het lieveheersbeestje geen bang te hebben. Dat ik haar meteen weer zou vrijlaten en benieuwd was om haar van dichtbij te zien. Mijn naam werd geroepen en ik werd afgeleid. Ik probeerde het lieveheersbeestje zachtjes weer vrij te laten. Maar het potje kwam klem te zitten en het lieve wezentje stierf.
Een schuldgevoel vulde mijn hart, tranen rolden over mijn wangen. Ik zag het lieveheersbeestje als een vriend, een wijs wezentje vol liefde. Ik vertelde het zieltje dat dit niet mijn bedoeling was en hoopte dat ze dit had geweten. Dat ik haar begreep en dankbaar was. En niet zoals velen het dier als een object van schoonheid zag.
Kinderen hebben de kracht van het vrije denken, waardoor de communicatie met dieren sterker is. Al een lange tijd worden dieren als object of een dom wezen bekeken. Alsof de mens boven een dier staat. Een dier draagt hier gevolgen van, in de meeste gevallen is dit gevangenschap door macht en een ongebalanceerd ego van de mens.
Sta jij open voor het begrijpen van dieren? Luister je naar wat ze je willen vertellen?
Gevangen op eigen planeet
Dieren leven op verschillende manieren in gevangenschap. Meestal met als doel: geld opbrengen.
Wilde dieren worden gestroopt voor hun schoonheid, voor de luxe van een jas, juweel of een gewei aan de muur. Draag jij zo’n juweel met trots?
In de melkindustrie worden kalveren afgenomen van de mama koe. Dit elke keer opnieuw, zodat er genoeg melk zou zijn voor de verkoop. Deze dieren leven in een cirkel van verdriet. Kippen worden verplicht eitjes te leggen en hanen zijn niet waardig genoeg om te leven.
De thuis van een wild dier wordt afgenomen voor het produceren van wc-papier bijvoorbeeld of voor het bouwen van fabrieken.
Een inktvis of oester wordt levend gegeten.
Mensen nemen huisdieren maar begrijpen hen niet en sturen het dier weg zonder uitleg.
Dit zijn een paar gekende vormen van mishandeling bij dieren. Ontstaan door ongeduld, onbegrip, onrust, frustratie of macht van een mens.
Het gebeurt dat deze voorbeelden op social media worden geplaatst waardoor mensen in shock geraken. Wanneer iemand in shock geraakt, verdwijnt de essentie van het verhaal. Zo zal het inzicht niet op een liefdevolle manier binnenkomen. En zal die persoon dit ontkennen door het beeld dat op zijn netvlies gebrand staat zo snel mogelijk uit zijn geheugen te verwijderen. Zo krijgen mensen een degout van vlees of zelfs van mensen die vlees eten. En dat is niet het doel van bewustwording. Een inzicht komt met een gevoel.
Hoe meer je op je gevoel gaat vertrouwen, hoe meer je weet wat goed is en wat niet. Je zal op een bepaalde moment niet meer wegkijken van de waarheid. Wat goed is voor de aarde, is goed voor de dieren en de mens. Dus ook voor jou.
Ben jij je bewust van de band tussen mens en dier in de huidige maatschappij?
Een dier is geen mens
Misschien ben je een dierenliefhebber of ben je bang van een bepaald dierensoort. Dat is helemaal oké. Ieder persoon is uniek, net als elk dier. En net als elke mens vraagt een dier om begrepen te worden. Maar een dier is geen mens. Dieren praten niet of hebben geen materie nodig. Dieren communiceren op een andere manier. Een communicatie die de mens in zijn vergeten kennis heeft opgeslagen. Misschien wil je dier jouw deze communicatie doen herinneren?
Eeuwen geleden werkte de communicatie tussen mens en dier. Mensen begrepen wat de dieren hen vertelde. Maar die wereld is niet te vergelijken met de wereld waar we nu in leven. Toen was de aarde meer in balans. Dieren werden niet gekweekt voor vlees met als gevolg een te hoog waterverbruik en co2 uitstoot. De wereld, zowel mens als dier als de natuur, vraagt voor verandering.
Wees nieuwsgierig genoeg naar wat je dier te vertellen heeft. Kijk vanuit de ogen van het dier en een hele nieuwe wereld gaat voor je open.
Leven in harmonie
Dieren leven in harmonie met elkaar. Mede door het respecteren van elkaars ruimte. Een prooidier heeft evenveel rechten als een roofdier in de natuur. Ze leven beide hun leven met eigenwaarde, vol liefde. Wanneer een roofdier haar prooi pakt, laat ze deze niet lijden. Dit is het instinctief overlevingsgedrag van een roofdier. Ze overleeft maar wil niet dat hiervoor geleden wordt.
Wanneer de grenzen worden gerespecteerd en het gedrag wordt begrepen van een dier, wordt het respect herstelt. Dieren en mensen zijn gelijke wezens en hebben evenveel recht op een gelukkig leven.
Mens en dier kunnen van elkaar leren. Belangrijk is om elkaar de vrijheid en ruimte te geven. Een leven in harmonie begint bij jezelf en misschien willen je dierenvrienden je hierbij helpen.
Hoe kijk jij naar de dierenwereld? Wat betekent een leven in harmonie voor jou?