top of page

Een leven vol prikkels

Je lichaam als Pop Rocks

We zaten aan een tafel net naast een groot raam. Ik voelde een frisse bries langs mijn rug en de geur van verse salades passeerde mijn neus. Rondom ons was het rustig, ik hoorde het gesprek van het koppel naast ons en het geluid van eten dat geserveerd werd. Zij zat tegenover mij, onze woorden en gelach zweefden door elkaar. Er was een duidelijke focus.

Ik vormde mijn zin en werd onderbroken door de afleiding van een gezin dat net naast ons plaats nam. Wanneer ik mijn zin probeerde herhalen, merkte ik dat zowel mijn als haar focus vervaagden. Plots hoorde ik de gesprekken van de mensen rondom ons door elkaar. Alsof woorden naar elkaar werden gegooid en zo nieuwe woorden vormden. Daarbij merkte ik een flikkerend lichtje op dat mijn ogen vermoeide. De geur van ons eten trok mijn aandacht, alsof ik de rijke smaken al kon proeven. Ondertussen waren zowel mijn ogen als mijn oren overprikkeld.

Alsof mijn hele lichaam een Pop Rocks knettersnoep zakje was.

Net op dat moment viel de elektriciteit uit. Het werd donker en de muziek stopte, iedereen werd stil en ik hoorde mezelf weer. Het was net of we de kans kregen om onze focus weer te herstellen, door de rust die gecreëerd werd door een technische overbelasting.


Voelt jouw lichaam soms aan alsof er niets meer bij kan? Je voelt dat het genoeg is voor vandaag en wil het liefst onder de lakens kruipen na een warm tasje thee. Op dit moment vraagt jouw lichaam om te luisteren en te ontspannen.


Fabel van rust

Een hele dag door worden we overrompeld door informatie, meningen en gebeurtenissen. Na een dag werk of school kom je thuis en wil je nog aan je huishouden of huiswerk beginnen. Misschien wil je graag up-to-date blijven met de mensen die je volgt op social media of de gebeurtenissen in de wereld dus kijk je nog snel TV, luister je naar de radio of scroll je op je GSM.

Wanneer je na een lange dag naar bed gaat denk je, ‘oef wat een dag, nu tijd voor rust’.

Is rust een fabel in deze context? Wanneer je slaapt gaat jouw lichaam en geest op je onderbewuste werken. Jouw lichaam wil de stress in je lichaam balanceren door de prikkels te verwerken. Niet alleen verwerkt jouw lichaam deze prikkels in je fysieke maar ook in je energetische lichaam.

De zintuiglijke poort

Onze zintuigen zijn poorten voor prikkels. Een hele dag zijn we met ons ding bezig en nemen we zintuiglijk allerlei aspecten in ons op. Deze prikkels zijn informatie van buitenaf die bij ons binnenkomen. Bij de ene persoon zal de poort van het gehoor meer toelaten dan de poort van de smaak. Die persoon zal op een drukke dag liefst geen radio willen beluisteren of stilte willen na een lang gesprek. Of is het net omgedraaid en krijg je snel een misselijk gevoel van te veel smaken na elkaar? Elk zintuig kan een prikkel binnen laten. Wanneer dit bij de drukte van een dag, het studeren of het focussen op een project komt, is dit een prikkel te veel. Zo geraak je overprikkeld.


Ook kan een gebeurtenis die je op het einde van de dag op het nieuws ziet verschijnen de prikkel te veel zijn. De ene is al wat gevoeliger voor een fysieke prikkel en de ander voor emoties van anderen of gebeurtenissen rondom jou in de wereld. Wanneer je jezelf wil ontladen van prikkels en je wil toch even TV kijken, probeer dan naar iets te kijken waar niet te veel stress factoren aanwezig zijn. Zodat jouw adrenaline daalt en niet stijgt. Zo heeft jouw stressgehalte de tijd om in balans te komen voor je in slaap valt.


Heb jij een gespannen hoofd, voel je je oververmoeid, misselijk of een ruis in je oor en valt daarom jouw focus helemaal weg? Wil je op dit moment liefst alleen zijn en niet op een te drukke plek komen? Het kan ook zijn dat je helemaal stil wordt en geen zin meer kan vormen. Dat is helemaal normaal bij overprikkeling.


Wat doe jij als jouw lichaam je deze signalen geeft? Luister je naar je lichaam of denk je, ‘ik negeer het even, want ik moet dit en dat nog afwerken’.


Een prikkel als vriend

Jouw lichaam vraagt uit te zoeken wat voor jou het beste werkt als ontlading.

Sluit je even af van de buitenwereld. Dit kan je doen door bijvoorbeeld jouw passie uit te oefenen. Wanneer je iets vanuit je hart en ziel doet zal jouw lichaam een sterke beschermlaag vormen. Dan zorg je ervoor dat je helemaal in jouw eigen wereld zit en daardoor is het moeilijker om overprikkeld te worden.


Je kan ook even je ogen sluiten en mediteren, naar een rustig muziekje luisteren of gewoon een dutje doen. Je kan een boek lezen of een film kijken om niet bij na te denken. Doe iets waar je niet te veel informatie van buitenaf bij toe laat.


Verzet je niet tegen de prikkels. Ze zijn er als persoonlijk alarm en geven aan wanneer je even pauze moet nemen. Bekijk de prikkels als vrienden en omarm ze.


Ben jij snel overprikkeld en wat doe jij in deze situatie?

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page