top of page

Geef je schaduw licht

Bijgewerkt op: 7 sep. 2021

Een melancholische sfeer die door mijn lichaam stroomt wanneer mijn schaduw over mijn zon waakt, de serotonine die een lange weg aflegt voor de stof mijn lach doet verschijnen en de donkerte die lijkt te overheersen brengt me bij een fase van diepte. Deze diepte is oneindig en brengt me uiteindelijk weer terug bij mijn zon. Donker en licht werken samen. Dit kan snel vergeten worden wanneer je even in die diepte leeft.


Hou jij je licht en donker gescheiden of erken je hun samenwerking?


Waar donker is, is licht.

De definitie van goed en slecht is door de jaren heen vervormd met het volgen van regels, overtuigingen en verwachtingen van generatie op generatie. Deze vervormingen hebben tot op het heden gevolgen nagelaten. In de huidige maatschappij wordt het goede en het slechte beoordeeld in de levensstijl van de mens. Wanneer je goed wil zijn, behaal je als kind goede punten op school, je eet wat je wordt aangeboden en je moet stil zijn in de klas. Dit is het “goed doen” als kind. Maar wat als je intolerant bent aan de voeding die je wordt aangeboden en je deze uit beleefdheid moet opeten? Wat als je niet kan stilzitten in de les omdat je ziel en lichaam vol leven zit en je meer leert van de vlinder die voorbij vliegt dan van de som die meermaals wordt herhaald? Wat als je in je klas wil delen wat jij weet of hebt geleerd van het leven en je het zwijgen wordt opgelegd?


Wat men in het heden verwacht van goed zijn wordt bepaald door regels waarbij het gevoel wordt genegeerd. Het ‘goed doen’ als jong volwassene is naar de buitenwereld toe het behalen van diploma’s, later een gelukkig huwelijk, een goed verdienende job,… etc. Wanneer je als kind, jong volwassene, volwassene of oudere je even down voelt, je verdriet voelt, woede, angst, jaloezie of helemaal niets (schaduwkant in emotie) , je een depressie hebt, burn-out of immuniteit ziekte (schaduwkant in fysiek), dan wordt dit aanzien als slecht of word je helemaal niet begrepen. Dit is vaak zo doordat de persoon die je niet begrijpt zichzelf niet begrijpt dus ook niet goed weet hoe om te gaan met de ‘slechte’ kant van mens zijn. Dan wordt er zo snel mogelijk een oplossing gezocht zodat je weer de oude kan worden. Maar wat als deze fase van “diepte” je wil zeggen dat het tijd is om te groeien en het helemaal niet de bedoeling is weer de oude te worden. Wat deze emoties of handelingen willen zeggen is dat je een andere weg moet inslaan. Een weg waar de diepte jou de weg wijst naar jouw innerlijke zon.


De oplossing om door deze fase heen te komen, waar je schaduwkant overheerst, is om naar je innerlijke stem te luisteren en jouw groeiproces te vertrouwen. Wanneer je schaduwkant sterk naar boven komt, vertelt deze je dat het tijd is jouw licht te doen schijnen en op een rustige manier dat wat niet bij je hoort los te laten. Elke emotie is gelijk, het is een kwestie van balans te vinden. Elke emotie draagt bij aan de persoon die jij bent.


Schijn

Wanneer je je bewust bent van een emotie die minder aangenaam aanvoelt, benader dit gevoel dan met nieuwsgierigheid en voel van waar het komt. Kijk eerst naar jezelf voordat je dit projecteert op je medemens of moeder aarde. In plaats van je schaduwkanten weg te wensen, bestudeer hen en leer waarom ze bij jou in deze vorm tevoorschijn komen. Jouw schaduwkanten willen jou helpen bij je groeiproces, geen ander hoeft hier aan te lijden. Heel je innerlijke kind, trauma’s of opgekropte onzuiverheden en biedt elke keer opnieuw liefde en begrip wanneer je schaduwen tevoorschijn komen. Kijk wat jij op dat moment nodig hebt, weet wat je moet doen en ken jezelf, vanuit zuiverheid en liefde. Is het opruimen op elk vlak, of rusten, of een nieuwe weg inslaan?


Vertrouw het proces en leef in het nu. Durf hierbij hulp te vragen en te aanvaarden van je geliefden of een professional waar je je goed bij voelt.

Elke emotie draagt een les en groei met zich mee. Verdriet brengt je bijvoorbeeld een enorme kracht van heling. Wist je dat tranen afvalstoffen uit je lichaam dragen waarna je opluchting voelt, alsof er vuil uit je lichaam ontsnapt waardoor er meer plaats is voor zuiverheid. Deze afvalstoffen die uit je lichaam stromen nemen zowel fysieke als mentale als energetische ballast mee.


Balanceer je zon en schaduw. De schijn van het leven wordt weer echt wanneer je vanuit je eigen bron schijnt.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page