top of page

Herrijs als een Feniks

Mijn lichaam zakte als lood in mijn matras wanneer de wekker me wekte. Tranen lagen dik op mijn wimpers en wanneer ik in de spiegel keek zocht ik al starend naar mijn uitstraling. Het stromende water van de douche deed haar best me op te krikken maar wanneer ik na het ontbijt klaar was voor de dag, voelde ik het lood mijn benen weer vullen. Mijn lichaam vroeg om rust maar het net opgestarte volwassen leven vertelde me te gaan werken.

Na een schoolleven met begrip en diepe vriendschappen, bracht de maatschappij me in de war bij het besef dat je je toch anders moet voordoen dan je bent, in de ‘echte’ wereld, om aan hun verwachtingen te voldoen.


Met het creëren van een schild van bescherming, verloor ik mezelf zonder het te beseffen. Het was 2017 wanneer mijn innerlijke alarmbel begon te rinkelen.


Omgekeerde wereld

Een lichte tinteling verspreidde zich over mijn lichaam. Een gevoel van wegzakken bracht me tranen en een onregelmatig ritme in mijn ademhaling. Mijn gedachten sloegen op hol en niets kon me op dat moment sussen. Een paniekaanval, wat velen niet durven uitspreken dat ze het ervaren of hebben ervaren. Mijn vlucht-vecht-vries-reactie deed er alles aan om te voorkomen naar de plek terug te keren waar mijn eerste paniekaanval plaats vond. Ik wilde doorzetten en deze angst overwinnen door door de angst heen verder mijn leven te leven hoe ik het op dat moment deed. Maar mijn lichaam dacht er anders over en zorgde ervoor dat ik thuis moest blijven.


Op het moment dat je lichaam het zo duidelijk van je vraagt om te rusten door middel van fysieke of mentale disharmonie, is dit een teken dat je innerlijke vlam is gedoofd. Het is je innerlijke alarmbel die bijna uitroept om naar haar/hem te luisteren. Door de eeuwen heen is het ons aangeleerd om door te zetten en door de rush van het leven onze innerlijke stem te sussen of zelfs te negeren. Waardoor de innerlijke vlam gedoofd wordt en dit op een burn-out kan uitkomen. Maar een burn-out, een uitgedoofde vlam vraagt net voor heling, om van rups naar vlinder te transformeren en meer.


Een gedoofde vlam is gedoofde waarheid. Een omgekeerde wereld, is het niet?


Burned out

Ik starte mijn avontuur van heling met tuinieren, specifiek met het maken van een vijver voor het geluid van het element water dichter bij me te brengen. Dit proces van het creëren van leven in de tuin is enorm helend, plus de helende kracht en symboliek van het water, emoties. Ik begon onkruid te wieden om plaats te maken voor voedsel en bloemen. Bloemen die de bijen en insecten voeden, die dan weer op hun beurt voor onze zuurstof zorgen. Met het werken voor en met leven, werd mijn nieuw vlammetje geboren.


Mijn geliefden steunden me enorm en ik kreeg de ruimte en tijd om te helen. Ik werd me bewuster van alle aspecten van heling en wist dat alles hierin samen hing. Ik liet me zowel fysiek als emotioneel, mentaal als energetisch onderzoeken zodat ik de onderliggende thema’s en de oorzaak van de eerste paniek aanval kon (h)erkennen.


Tijdens een quint-test kwam er bij me naar boven dat mijn energiegehalte op de voorlaatste letter kwam en dat ik op randje burn-out zat. Ik was net op tijd begonnen aan mijn helingsproces waardoor mijn vlam nog wat flikkerde. Bij een burn-out ben je letterlijk opgebrand wat wil zeggen dat je over je grenzen bent gegaan en je hebt laten gaan op elk vlak.


Heling vraagt tijd en ruimte

Een paar onderliggende aspecten die vaak niet uitgesproken of onderzocht worden en die bij mij hierin een grote rol speelde zijn de volgende:


Emotioneel kan je vlam gedoofd worden doordat je te veel en te lang blijft incasseren, je niet gehoord of begrepen wordt, oude trauma’s die opkomen en willen gehoord en geheeld worden, patronen die doorbroken willen worden, te veel aan nepheid (te veel maskers op in je omgeving of zelf ter verdediging), je jouw droom of passie niet volgt, etc…


Energetisch kan je vlam gedoofd worden met een te veel aan prikkels, die er dan weer niet bij kunnen wanneer er veel van het emotionele naar boven komt, je neemt energetisch veel over van een ander, hooggevoeligheid, je voelt aan wat er in de wereld gebeurd, etc…


Mentaal kan je vlam gedoofd worden met het gebrek aan verwerking, wanneer je dingen wegstopt, niet diep genoeg kan slapen waardoor je hersenen niet in balans zijn en goed kunnen communiceren, een emotionele vlaag van onverwerkte dingen die naar boven komen, etc…


Fysiek kan je vlam gedoofd worden door een disbalans bij je neurotransmitters, een te veel of te weinig aan een bepaalde stof in je lichaam, voeding waar geen zuurstof of leven in zit (verse groenten, fruit en kruiden zitten boordevol goede stoffen en kokoswater, citroenwater of bronwater hydrateren je lichaam tot op de cel wel tot twee keer meer dan dood water of fruitsap vol suikers of pesticide), de foute beweging voor je lichaam (voel goed aan hoe jouw lichaam wil bewegen, yoga, joggen, wandelen of liever een gevechtssport?), onderliggende virussen, etc… .


Over een onderliggend virus wordt zelden gesproken of over nagedacht. Dit kan bijvoorbeeld een Epstein-Bar virus zijn waar wel meer dan 60 varianten van bestaan. Dit is een virus dat zich uit in klierkoorts, burnout, vermoeidheid, chronische immuniteit ziekte, etc… .

Over deze medische wetenschap meer te vinden bij Anthony Williams, auteur van Medical Medium.


Ook een heel belangrijk aspect is de vervuiling van de aarde wat dan weer een spiegel is van de vervuiling van de mens.


Wanneer je het emotionele, energetische, mentale en fysieke bij elkaar neemt en je legt de puzzelstukjes in elkaar, merk je dat het allemaal samenhangt. Wanneer je je goed voedt, blijven je stoffen en fysieke lichaam in balans, wanneer je emotioneel toelaat om te verwerken, blijf je mentaal beter in balans enzovoort.


Bij het helen van een burnout is het zo belangrijk om naar de oorzaak te gaan kijken en te helen met liefde en vreugde in plaats van een pleister op de wonde te plakken.


Een bron van energie

Het avontuur van heling was pijnlijk, frustrerend en bracht veel verdriet naar de oppervlakte. Een heling heeft zijn ups en downs en soms leek het alsof er geen einde aan kwam. Maar ik ben zo dankbaar omdat ik weet dat ik zonder dit avontuur nog verder van mezelf was gevlucht en dat ik nu niet zou zijn wie ik ben. Nog steeds blijf ik helen en leren en heb ondertussen al veel begin en eindes gehad. Maar aan elk einde is een nieuw begin, de cirkel van het leven. Net zoals de feniks vol energie en innerlijke kracht herrijst uit zijn eigen opgebrande assen.


Zoals ik al zei is een burnout het gevolg van je opgebrande vlam. Ieder kind krijgt deze vlam als bron van energie bij de geboorte als geboorterecht. Om deze vlam in leven te houden is het belangrijk om te doen wat je graag doet, om te zijn wie jij bent om je droom vol passie waar te maken.


Met het besef dat kracht in het toelaten van emoties, het opkomen voor je innerlijke zelf en het erkennen van je gevoeligheid zit, in plaats van door te zetten in een leven waar je geleefd wordt, startte ik Farfallainzichten op. Om op holistische wijze hulp te bieden om de verbinding met jezelf, dier en natuur weer te versterken en je innerlijke zon weer te doen stralen.


Stel je voor dat iedereen zijn unieke vlam, zijn zon deed stralen, zou er dan apartheid bestaan? Zou het niet mooi zijn om deze uniekheid als kracht te zien zodat er leven op aarde is in plaats van miljoenen gedoofde vlammen?

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page