top of page

Holy days

Het geluid van luide muziek onderbrak ons gesprek. Ik voelde de bass in mijn keel bonzen. Het gevoel van frustratie en vermoeidheid viel over mijn lichaam. Weggestoken emoties van een ander, die verstopt zaten achter “vreugde” van feest, luxe en cadeaus, hingen in de ruimte. Diegene die gezelligheid en warmte creëerde, voelde zich kleiner worden door het gebrek aan appreciatie van een geliefde. Wij smolten onze dankbaarheid en energie samen, zodat haar hartje en de ruimte gevuld werd met liefde.

De liefde waar deze heilige dagen symbool voor staan. De liefde die elk wezen in zich draagt en deelt met een ander. De liefde die je vind in de stilte van de lichtgekleurde winterdagen.


Vlucht van stilte

Het winter seizoen geeft je de kracht van stilte. Je komt tot rust nadat je in de herfst hebt losgelaten wat niet meer bij je past. Voor je van deze rust gaat genieten, heb je de feestdagen voor je deur staan. Het gebeurt dat je in de perfectie van de feestdagen wil vluchten, weg van die stilte. De angst voor confrontatie rond deze periode is groot. Misschien heb je iemand verloren, de scheiding van je ouders, de geliefde die een punt zette achter jullie relatie of het besef dat je niet echt gelukkig bent in je relatie. Het liefst wil je deze emoties wegsteken om in perfectie de feestdagen te vieren.


Wat als ik je vertel dat kerst niet om perfectie draait? Wat als ‘The Grinch’ gelijk heeft over het anders aanpakken van kerst?


Geluk vind je niet onder de kerstboom

Voor veel mensen brengen de feestdagen stress met zich mee. Je wil alles onder controle hebben, streven naar perfectie. Het perfecte diner, perfect gedecoreerd huis, perfecte cadeaus, perfecte sfeer en een perfect gelukkig gevoel. Deze voorbereidingen nemen veel tijd en energie in beslag. Zoveel energie dat je vermoeid raakt en op het grote feest vergeet te genieten. Op de dag zelf ben je ook nog bezig met het eten, opruimen, praten en het vermaken van anderen. Dan komt het moment om de cadeaus uit te pakken. Het moment waar iedereen zo naar uitkijkt. Je wil hier even rustig de tijd voor nemen, maar anderen denken: ‘oh mooi, snel het volgende cadeau’. Waardoor ook hier de essentie verdwijnt. Wanneer je een cadeau uitpakt, krijgt je gelukshormoon een boost. Je lichaam geeft je voor 1 seconde een gelukkig gevoel, maar dit verdwijnt alweer wanneer alle cadeaus zijn uitgepakt. Dan ga je weer verder in de feest-rush.


Misschien wil jij wel liever je ouders gelukkig zien dan een cadeau te krijgen, of een open gesprek hebben over je gevoelens?


Waar wordt jij echt gelukkig van?


De feestdagen brengen een druk voor geluk met zich mee. Je wil je emoties gaan onderdrukken omdat je ziet, op sociale media of in je familie, dat iedereen dit doet. Maar wanneer je verdriet, angst, woede of jaloezie voelt, wil je deze uiten. Is het dan geen mooier cadeau om je veilig te voelen en samen met je geliefden je gevoelens te delen?

Liefde als cadeau

Kerst is elk jaar een beetje anders. Dit jaar brachten de kerstdagen voor velen een andere sfeer met zich mee. Welk inzicht of besef kwam er bij jou dit jaar?


Misschien heeft deze kerst je wel het inzicht gegeven om het volgend jaar weer anders te doen. De perfectie los te laten en weer naar de kern te gaan van deze heilige dagen.

Hoe mooi is het om kerst intiem te vieren met je geliefden. Samen je gevoelens te delen en de liefde te voelen die zich over de hele ruimte verspreidt. Liefde is het geheim van de aarde, elke dag opnieuw. Met liefde is het oké om alle soorten emoties toe te laten, dus ook tijdens de feestdagen.

Herken deze liefde in jezelf. Herken de liefde in een ander en schenk hem/haar die herkenning. Wanneer je onzelfzuchtig geeft (dan bedoel ik niet materieel), ga je de warmte, de hoop en het geluk zien groeien bij die persoon. Je geeft een voorbeeld aan een ander waardoor er ook bij hen een deur naar vreugde opent.


Vier tijdens kerst de liefde voor elkaar. Voel wat dit met jou doet. De feestdagen zullen een stuk rijker worden, gevuld met oprechte warmte en dankbaarheid.


Elke dag feest

Wat wil jij geven aan een ander?

Je wil liefde met elkaar delen maar weet niet goed hoe, dus je zal iets heel duurs kopen, of een groot aantal.

Denk goed na waar jij, je geliefden, je medemens en de aarde gelukkig van worden. Zijn dat spullen? Spullen die zich elk jaar opstapelen, waar je na een tijd in verstikt geraakt? Of is dat liefde die je voelt van een ander en zo ook weer kan doorgeven?


Je kan bijvoorbeeld iets geven wat jij niet meer gebruikt en weet dat een ander er gelukkig mee is. Of je kan zelf iets maken uit liefde en dankbaarheid voor een ander. Je kan lokale bedrijven of een goed doel steunen, zo help je de aarde en anderen. Je kan een boom planten in de naam van je geliefde, of een dier een liefdevolle thuis aanbieden. Zo kan je doorgaan met het bedenken van het liefdevol, onzelfzuchtig geven.


Maar het belangrijkste is om je dankbaar te voelen. Dankbaar voor de liefde naar jezelf, een ander en de aarde toe.


Hoe wil jij vanaf nu de feestdagen vieren? “Perfect” zoals in de media afgebeeld? Of gevuld met liefde en echt genieten van de heilige dagen, zodat elke dag heilig wordt?

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page