top of page

Op tijd kan je geen datum plakken


Het maanlicht schitterde in mijn ogen, wolken zweefden voorbij. Ik genoot van het uitzicht en de geluiden van de vroege ochtend. De wind blies de geur van herfstblaadjes binnen, door het half open vensterraam. Zonder er bij stil te staan kwam de eerste gedachte in mijn hoofd: ‘Hoe laat zou het zijn?’.


Terwijl mijn lichaam en geest aanvoelen dat ik klaar ben om de dag te beginnen, spookt deze gedachte door mijn hoofd en ga ik nadenken of het juiste uur om op te staan is aangebroken, waarom?


Tijd wordt vaak misbegrepen. We moeten ons niet afvragen OF we genoeg tijd hebben en OF we wel vrije tijd hebben. Het is beter om ons gevoel te volgen en gaan aanvoelen HOE we onze tijd indelen. Zo creëren we onze eigen constante vrije tijd.


Heb je het gevoel dat alles sneller moet gaan dan jij kan volgen? Of dat het net niet snel genoeg gaat? Voel dan aan hoe deze tijd nuttig kan zijn voor jou. Focus op jouw tempo. Het is tenslotte jouw werk dat je neerzet of jouw doel dat je bereikt en alleen jij kan weten hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt.


Blijf dicht bij jezelf

Neem bijvoorbeeld vijf minuten. Vijf minuten kan voor de ene persoon lang zijn en voor de andere net heel kort. Ben jij iemand die in vijf minuten nog heel veel verschillende dingen doet of eerder rustig aan doet en je voorbereidt op het volgende deel van je dag?


Stel je voor, je staat in de file met je auto en je moet op tijd op je werk zijn. Dan kan jij beslissen wat voor tijd je jezelf geeft. Je kan stressen en jezelf opboeien in het verkeer of je kan genieten van de vertraging. Zet dan een leuk liedje op waar je vrolijk van wordt of zeg een paar affirmaties luidop die jou motivatie geven. Tijd kan je op verschillende manieren indelen, het belangrijkste is dat jij jouw tempo volgt. Je kan bij dit voorbeeld de file niet versnellen, je kan tijd niet versnellen of vertragen. Tijd is er en jij hebt de magische kracht om deze tijd op jouw manier in te delen.


Jij bent verantwoordelijk voor jouw tijd. Hoe lang je over iets doet heeft geen belang. Jouw tijd geeft jou de kans om te groeien, om net dat te doen wat je wilde bereiken.


Wanneer je dicht bij jezelf blijft, hebben de prikkels van buitenaf niet de kans om jouw tijd of jouw ruimte te verstoren. Het is makkelijk om in de chaos van het dagelijkse leven af te dwalen van jouw pad en in de tijd van een ander te gaan leven. Je wil misschien snel jouw streefgewicht behalen of een geliefde ontmoeten omdat je ziet dat dit zo snel gaat bij anderen. Vraag jezelf dan af wat jouw lichaam en geest wil. Alles komt op het juiste moment in je leven al is dit soms wat onduidelijk, omdat je dan meer focust op een ander. Elk persoon is uniek en ook elke tijd is uniek.


De wolk van tijd

Wanneer je helemaal in je flow zit en je ding aan het doen bent kan het gebeuren dat je snel wordt afgeleid. Door bijvoorbeeld een berichtje of mailtje dat je binnenkrijgt. Deze afleiding zorgt voor een wolk van tijd die voor je ogen verschijnt en zo uit je flow wordt getrokken. Op zo’n momenten stop je met wat je aan het doen bent en kijk je op je gsm, waar automatisch het uur verschijnt. Het is net als een mist waar je alleen vaag of niets door kan zien en je heldere vooruitzichten zich vertroebelen in de wolk van tijd. Op zo’n moment moet je met veel focus en moed je gedachten uitzetten om terug in die flow en je eigen tijd te komen.


Wanneer deze wolk voor jouw ogen verschijnt. Wat doe je dan?


Het is belangrijk om je buikgevoel te volgen. Let op dat je niet in je gedachten verdwijnt. Wanneer je iets aan het tekenen, schilderen, schrijven, studeren of een dans aan het inoefenen bent vanuit je hart, houd je de tijd niet in het oog. En als dit een opdracht zou zijn voor school en je ziet dat het al laat wordt en je moet dit nog afwerken, dan verschijnt de wolk van tijd voor je ogen en verlies je je creativiteit. Geef creativiteit aan jouw tijd en creëer iets unieks.


Jouw creativiteit geeft je een ruimte van tijd die jij hebt ontworpen. Jij alleen kan jouw leven creëren en daar hoort ook een eigen besef van tijd bij.

Wil jij meer vrije tijd of wil jij vrij leven in jouw tijd?

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page